Basic Computer Part-1

BASIC MCQS OF COMPUTER SCIENCE

  1. Mostly which of the following device is used to carry user files?
    A. Floppy Disk B. Hard Disk C. RAM                      D. CDROM
    2. Which device is used to backup the data?
    A. Floppy Disk          B. Tape          C. Network Drive.     D. All of the above
    3. In order to play and hear sound on a computer, one needs:
    A. a sound card and speakers    B. a microphone       C. all of them required
    4. Which of the following are the cheapest memory devices in terms of Cost/Bit?
    A. Semiconductor memories B. Magnetic Disks C. Compact Disks D. Magnetic Tapes
    5. Which of the following are the best units of data on an external storage device?
    A. Bits             B. Bytes        C. Hertz          D. Clock cycles
    6. Which of the following have the fastest access time?
    A. Semiconductor Memories       B. Magnetic Disks    C. Magnetic Tapes D. Compact Disk
    7. Which of the following is a read only memory storage device?
    A. Floppy Disk          B. CDROM   C. Hard Disk D. None of these
    8. Which of the following is a programming language?
    A. Lotus         B. Pascal      C. MS-Excel  D. Netscape
    9. What is a compiler?
    A. A compiler does a conversion line by line as the program is run
    B. A compiler converts the whole of a higher level program code into machine code in one step
    C. A compiler is a general purpose language providing very efficient execution
    10. What is an interpreter?
    A. An interpreter does the conversion line by line as the program is run
    B. An interpreter is the representation of the system being designed
    C. An interpreter is a general purpose language providing very efficient execution
    D. None of the above
    11. When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into the corresponding bits?
    A. ANSI          B. ASCII         C. EBCDIC    D. ISO
    13. A Pixel is ………
    A. A computer program that draws picture
    B. A picture stored in secondary memory
    C. The smallest resolvable part of a picture
    14. Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment?
    A. Keyboard              B. Mouse      C. Joystick D. Track ball
    15. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?
    A. 2                 B. 10               C. 16               D. 32
    16. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?
    A. Binary       B. Decimal
    17. Which of the following is not an output device?
    A. Scanner    B. Printer       C. Flat Screen          D. Touch Screen
    18. Which of the following devices have a limitation that we can only store information to it but cannot erase or modify it?
    A. Floppy Disk          B. Hard Disk  C. Tape Drive            D. CDROM
    19. Which technology is used in Compact disks?
    A. Mechanical          B. Electrical   C. Electro Magnetic             D. Laser
    20. Which of the following storage devices can store maximum amount of data?
    A. Floppy Disk          B. Hard Disk            C. Compact Disk      D. Magneto Optic Disk
    21. Which of the following is the largest manufacturer of Hard Disk Drives?
    A. IBM            B. Seagate    C. Microsoft   D. 3M
    22. The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as
    A. Hardware              B. Software               C. Firmware  D. ROM ware
    23. Memory unit is one part of
    A. Input device B. Control unit      C. Output device      D. Central Processing Unit
    24.Who built the first Mechanical Calculator
    A. Joseph Marie Jacquard             B. John Mauchly      C. Blaise Pascal      D. Howard Aiken
    25. The earliest calculating devices are
    A. Abacus     B. Clock                     C. Difference Engine          D. None of these
    26. Punched cards were first introduced by
    A. Powers      B. Pascal       C. Jacquard D. Herman Hollerith
    27. Word length of a Personal Computer is ___
    A. 4 bits                      B. 8 bits                     C. 16 bits                   D. 64 bits
    28. Cursor is a ____
    A. Pixel          B. Thin blinking line          C. Pointing device   D. None of these
    29. Operating system, editors, and debuggers comes under?
    A. System Software           B. Application Software      C. Utilities D. None of the above
    30. Which device is required for the Internet connection?
    A. Joystick                 B. Modem     C. CD Drive               D. NIC Card
    31. What does DMA stand for?
    A. Distinct Memory Access             B. Direct Memory Access
    32. When did John Napier develop logarithm?
    A. 1416          B. 1614          C. 1641 D. 1804
    33. A normal CD-ROM usually can store up to __________data?
    A. 680 KB                  B. 680 Bytes              C. 680 MB     D. 680 GB
    34. ATM stands for?
    A. Automatic Talking Machine      B. Automatic Teller Machine       C. Analog Teller Machine
    35. The Second Generation Computer was based on ………….
    A. Vacuum Tube      B. Silicon Chips       C. Transistor           D. Bio Chips
    36. The Third Generation Computer was made with ………….
    A. Vacuum Tube      B. Discrete Components    C. IC               D. Bio Chips
    37. he BIOS is the abbreviation of ………….
    A. Basic Input Output System
  2. What do you call a single point on a computer screen
    A. Cell B. Element C. Pixel          D. Bit
    39. How was the generation of computer classified?
    A. by the device used in memory & processor
    40. Through which device the main components of the computer communicate with each other?
    A. Keyboard              B. System Bus                    C. Monitor D. Memory
    41. Which is a valid program to access the Internet?
    A. Access      B. Front Page           C. Windows Explorer          D. Netscape
    42. Which one is the Low Level Language?
    A. Assembly                         B. Visual Basic                     C. Java D. C++
    43. Which is a volatile memory?
    A. ROM          B. BIOS          C. PROM       D. RAM
    44. The digital signals can be represented by
    A. Binary Codes       B. 0 and 1      C. High and Low      D. all of the above
    45. Which program can be used for email?
    A. Internet Explorer B. Outlook Express           C. NetMeeting          D. FrontPage
    46. Modulator-demodulator is a device that converts:
    A. Digital signal into analog signal                B. Analog signal into digital signal      C. Both A and B
    47. _______ is used for scanning the pictures and putting them in digitized form in the computer.
    A. CD-ROM   B. Plotter        C. Bar-coder             D. Scanner
    48. Animator, 3D Studio, Corel Draw and Flash are………….
    A. Word processors B. Spreadsheet packages             C. Multimedia S/W
  3. Which statement is valid?
    A. 1 KB = 8 bytes B. 1 MB = 8 KB C. 1 KB = 1024 bytes
  4. Which device is used to process data?
    A. CPU B. RAM C. DCU          D. VDU
    51. Who is known as the father of Computer Science?
    A. Charles Babbage          B. Howard Aiken      C. Dr. Herman Hollerith D. Blaise Pascal
    52. What is the capacity of a 3.5” Floppy Disk?
    A. 360KB       B. 720KB       C. 1.2MB        D. 1.44MB
    53. A Personal Computer (PC) is a …………….. Computer.
    A. Super        B. Main Frame          C. Mini           D. Micro
    54. What type of printers are Dot Matrix Printers?
    A. Laser         B. Inkjet          C. Impact      D. Drum
    55. What is the full form of RAM?
    A. Read Access Memory    B. Random Access Memory        C. Rapid access Memory D. none

56. Where as a computer mouse moves over the table surface, the trackball is

57. Stationary b. Difficult to move c. Dragged      d. Moved in small stems

58. Which one of the following input device is user-programmable?

a. Dumb terminal b. Smart terminal c. VDT       d. Intelligent terminal

60. Which computer memory is used for storing programs and data currently being processed by the CPU? a. Mass memory b. Internal memory c. Non-volatile memory          d. PROM

61. Computer instructions written with the use of English words instead of binary machine code is called. a. Mnemonics b. Symbolic code c. Gray codes    d. Opcode

63. CD-ROM a. Is a `semiconductor memory b. Memory register c. Magnetic memory   d. None of the above

64. Which of the following is not a primary storage device? a. Magnetic tape b. Magnetic disk c. Optical disk d. None of the above

Part-2 

1. UNIVAC is
A) Universal Automatic Computer           B) Universal Array Computer
C) Unique Automatic Computer               D) Unvalued Automatic Computer2. The basic operations performed by a computer are
A) Arithmetic operation          B) Logical operation            C) Storage and relative         D) All the above3. The two major types of computer chips are
A) External memory chip             B) Primary memory chip           C) Microprocessor chip  D) Both b and c4. Microprocessors as switching devices are for which generation computers
A) First Generation          B) Second Generation       C) Third Generation       D) Fourth Generation

5. What is the main difference between a mainframe and a super computer?
A) Super computer is much larger than mainframe computers
B) Super computers are much smaller than mainframe computers
C) Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently
D) Supercomputers are focused to execute as many programs as possible while mainframe uses its power to execute few programs as fast as possible.

6. ASCII and EBCDIC are the popular character coding systems. What does EBCDIC stand for?
A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code
C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code
D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code

7. The brain of any computer system is
A) ALU                       B) Memory           C) CPU                  D) Control unit

8. Storage capacity of magnetic disk depends on
A) tracks per inch of surface
B) bits per inch of tracks
C) disk pack in disk surface
D) All of above

9. The two kinds of main memory are:
A) Primary and secondary
B) Random and sequential
C) ROM and RAM
D) All of above

10. A storage area used to store data to a compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is
A) Memory
B) Buffer
C) Accumulator
D) Address

11. Computer is free from tiresome and boardoom. We call it
A) Accuracy
B) Reliability
C) Diligence
D) Versatility

12. Integrated Circuits (Ics) are related to which generation of computers?
A) First generation
B) Second generation
C) Third generation
D) Fourth generation

13. CD-ROM is a
A) Semiconductor memory
B) Memory register
C) Magnetic memory
D) None of above

14. A hybrid computer
A) Resembles digital computer
B) Resembles analogue computer
C) Resembles both a digital and analogue computer
D) None of the above

15. Which type of computers uses the 8-bit code called EBCDIC?
A) Minicomputers
B) Microcomputers
C) Mainframe computers
D) Super computer

16. The ALU of a computer responds to the commands coming from
A) Primary memory
B) Control section
C) External memory
D) Cache memory

17. Chief component of first generation computer was
A) Transistors
B) Vacuum Tubes and Valves
C) Integrated Circuits
D) None of above

18. To produce high quality graphics (hardcopy) in color, you would want to use a/n
A) RGB monitor
B) Plotter
C) Ink-jet printer
D) Laser printer

19. What are the stages in the compilation process?
A) Feasibility study, system design and testing
B) Implementation and documentation
C) Lexical Analysis, syntax analysis, and code generation
D) None of the above

20. Which of the following IC was used in third generation of computers?
A) SSI
B) MSI
C) LSI
D) Both a and b

These 100 MCQ questions from fundamentals of computer is distributed through mcqSets.com. Fundamentals of Computer is one of the most weighted topic on most of the competitive computer jobs exams.

21. The main electronic component used in first generation computers was
A) Transistors
B) Vacuum Tubes and Valves
C) Integrated Circuits
D) None of above

22. A dumb terminal has
A) an embedded microprocessor
B) extensive memory
C) independent processing capability
D) a keyboard and screen

23. One millisecond is
A) 1 second
B) 10th of a seconds
C) 1000th of a seconds
D) 10000th of a seconds

24. The output quality of a printer is measured by
A) Dot per sq. inch
B) Dot per inch
C) Dots printed per unit time
D) All of the above

25. Which of the following was a special purpose computer?
A) ABC
B) ENIAC
C) EDVAC
D) All of the above

26. What was the computer invented by Attanasoff and Clifford?
A) Mark I
B) ABC
C) Z3
D) None of above

27. Which of the following storage devices can store maximum amount of data?
A) Floppy Disk
B) Hard Disk
C) Compact Disk
D) Magneto Optic Disk

28. Which computer was considered the first electronic computer until 1973 when court invalidated the patent?
A) ENIAC
B) MARK I
C) Z3
D) ABC

29. A physical connection between the microprocessor memory and other parts of the microcomputer is known as
A) Path
B) Address bus
C) Route
D) All of the above

30. High density double sided floppy disks could store _____ of data
A) 1.40 MB
B) 1.44 GB
C) 1.40 GB
D) 1.44 MB

31. A high quality CAD system uses the following for printing drawing and graphs
A) Dot matrix printer
B) Digital plotter
C) Line printer
D) All of the above

32. Which of the following is not an input device?
A) OCR
B) Optical scanners
C) Voice recognition device
D) COM (Computer Output to Microfilm)

33. The accuracy of the floating-point numbers representable in two 16-bit words of a computer is approximately
A) 16 digits
B) 6 digits
C) 9 digits
D) All of above

34. In most of the IBM PCs, the CPU, the device drivers, memory, expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of the board?
A) Motherboard
B) Daughterboard
C) Bredboard
D) Fatherboard

35. In most IBM PCs, the CPU, the device drives, memory expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of this board?
A) Motherboard
B) Breadboard
C) Daughter board
D) Grandmother board

36. Magnetic disks are the most popular medium for
A) Direct access
B) Sequential access
C) Both of above
D) None of above

37. A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as
A) Pulse code modulation
B) Pulse stretcher
C) Query processing
D) Queue management

38. Regarding a VDU, Which statement is more correct?
A) It is an output device
B) It is an input device
C) It is a peripheral device
D) It is hardware item

39. A modern electronic computer is a machine that is meant for
A) Doing quick mathematical calculations
B) Input, storage, manipulation and outputting of data
C) Electronic data processing
D) Performing repetitive tasks accurately

40. When was vacuum tube invented?
A) 1900
B) 1906
C) 1910
D) 1880

41. Which of the following produces the best quality graphics reproduction?
A) Laser printer
B) Ink jet printer
C) Plotter
D) Dot matrix printer

42. Computers with 80286 microprocessor is 
A) XT computer
B) AT comptuers
C) PS/2 computer
D) None of above

43. An application suitable for sequential processing is
A) Processing of grades
B) Payroll processing
C) Both a and b
D) All of above

44. Which of the following is not processing?
A) arranging
B) manipulating
C) calculating
D) gathering

45. The digital computer was developed primarily in
A) USSR
B) Japan
C) USA
D) UK

46. Software in computer
A) Enhances the capabilities of the hardware machine
B) Increase the speed of central processing unit
C) Both of above
D) None of above

47. Today’s computer giant IBM was earlier known by different name which was changes in 1924. What was that name?
A) Tabulator Machine Co.
B) Computing Tabulating Recording Co.
C) The Tabulator Ltd.
D) International Computer Ltd.

48. Before a disk drive can access any sector record, a computer program has to provide the record’s disk address. What information does this address specify?
A) Track number
B) Sector number
C) Surface number
D) All of above

49. The arranging of data in a logical sequence is called
A) Sorting
B) Classifying
C) Reproducing
D) Summarizing

50. What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?
A) To produce result
B) To compare numbers
C) To control flow of information
D) To do math’s works

These 100 MCQ questions from fundamentals of computer is distributed through mcqSets.com. Fundamentals of Computer is one of the most weighted topic on most of the competitive computer jobs exams.

51. Abacus was the first
A) electronic computer
B) mechanical computer
C) electronic calculator
D) mechanical calculator

52. If in a computer, 16 bits are used to specify address in a RAM, the number of addresses will be
A) 216
B) 65,536
C) 64K
D) Any of the above

53. Instructions and memory address are represented by
A) Character code
B) Binary codes
C) Binary word
D) Parity bit

54. The terminal device that functions as a cash register, computer terminal, and OCR reader is the:
A) Data collection terminal
B) OCR register terminal
C) Video Display terminal
D) POS terminal

55. A set of flip flops integrated together is called ____
A) Counter
B) Adder
C) Register
D) None of the above

56. People often call ______ as the brain of computer system
A) Control Unit
B) Arithmetic Logic Unit
C) Central Processing Unit
D) Storage Unit

57. Which is used for manufacturing chips?
A) Bus
B) Control unit
C) Semiconductors
D) A and b only

58. The value of each bead in heaven is
A) 1
B) 3
C) 5
D) 7

59. The first computer introduced in Nepal was
A) IBM 1400
B) IBM 1401
C) IBM 1402
D) IBM1402

60. Mnemonic a memory trick is used in which of the following language?
A) Machine language
B) Assembly language
C) High level language
D) None of above

61. Instruction in computer languages consists of
A) OPCODE
B) OPERAND
C) Both of above
D) None of above

62. Which generation of computer is still under development
A) Fourth Generation
B) Fifth Generation
C) Sixth Generation
D) Seventh Generation

63. A register organized to allow to move left or right operations is called a ____
A) Counter
B) Loader
C) Adder
D) Shift register

64. Which was the most popular first generation computer?
A) IBM 1650
B) IBM 360
C) IBM 1130
D) IBM 2700

65. Which is considered a direct entry input device?
A) Optical scanner
B) Mouse and digitizer
C) Light pen
D) All of the above

66. A set of information that defines the status of resources allocated to a process is
A) Process control
B) ALU
C) Register Unit
D) Process description

67. Each set of Napier’s bones consisted of ______ rods.
A) 5
B) 9
C) 11
D) 13

68. BCD is
A) Binary Coded Decimal
B) Bit Coded Decimal
C) Binary Coded Digit
D) Bit Coded Digit

69. When was the world’s first laptop computer introduced in the market and by whom?
A) Hewlett-Packard, 1980
B) Epson, 1981
C) Laplink Traveling Software Inc, 1982
D) Tandy Model-200, 1985

70. From which generation operating systems were developed?
A) First
B) Second
C) Third
D) Fourth

71. The first firm to mass-market a microcomputer as a personal computer was
A) IBM
B) Super UNIVAC
C) Radio Shaks
D) Data General Corporation

72. How many address lines are needed to address each machine location in a 2048 x 4 memory chip?
A) 10
B) 11
C) 8
D) 12

73. Properly arranged data is called
A) Field
B) Words
C) Information
D) File

74. A computer consists of
A) A central processing unit
B) A memory
C) Input and output unit
D) All of the above

75. Why are vacuum tubes also called valves?
A) Because they can amplify the weak signals and make them strong
B) Because they can stop or allow the flow of current
C) Both of above
D) None of above

76. John Napier invented Logarithm in
A) 1614
B) 1617
C) 1620
D) None of above

77. An integrated circuit is
A) A complicated circuit
B) An integrating device
C) Much costlier than a single transistor
D) Fabricated on a tiny silicon chip

78. What type of control pins are needed in a microprocessor to regulate traffic on the bus, in order to prevent two devices from trying to use it at the same time?
A) Bus control
B) Interrupts
C) Bus arbitration
D) Status

79. Where as a computer mouse moves over the table surface, the trackball is
A) Stationary
B) Difficult to move
C) Dragged
D) Moved in small steps

80. Which of the following is used as a primary storage device?
A) Magnetic drum
B) Hard Disks
C) Floppy
D) All of above

These 100 MCQ questions from fundamentals of computer is distributed through mcqSets.com. Fundamentals of Computer is one of the most weighted topic on most of the competitive computer jobs exams.

81. Multi user systems provided cost savings for small business because they use a single processing unit to link several
A) Personal computers
B) Workstations
C) Dumb terminals
D) Mainframes

82. What are the three decisions making operations performed by the ALU of a computer?
A) Grater than
B) Less than
C) Equal to
D) All of the above

83. The word processing task associated with changing the appearance of a document is
A) Editing
B) Writing
C) Formatting
D) All of above

84. Nepal brought a computer for census of 2028 BS. This computer was of
A) first generation
B) second generation
C) third generation
D) fourth generation

85. Algorithm and Flow chart help us to
A) Know the memory capacity
B) Identify the base of a number system
C) Direct the output to a printer
D) Specify the problem completely and clearly

86. Which statement is valid about computer program?
A) It is understood by a computer
B) It is understood by programmer
C) It is understood user
D) Both a & b

87. The difference between memory and storage is that memory is _____ and storage is __
A) Temporary, permanent
B) Permanent, temporary
C) Slow, fast
D) All of above

88. When was Pascaline invented?
A) 1617
B) 1620
C) 1642
D) 1837

89. Which of the following statement is valid?
A) Lady Augusta is the first programmer
B) Ada is the daughter of Lord Byron, a famous English poet
C) ADA is a programming language developed by US Defense
D) All of above

90. A compiler is a translating program which
A) Translates instruction of a high level language into machine language
B) Translates entire source program into machine language program
C) It is not involved in program’s execution
D) All of above

91. What is required when more than one person uses a central computer at the same time?
A) Light pen
B) Mouse
C) Digitizer
D) Terminal

92. Which of the following is the first computer to use Stored Program Concept?
A) UNIVAC
B) ENIAC
C) EDSAC
D) None of above

93. The term gigabyte refers to
A) 1024 bytes
B) 1024 kilobytes
C) 1024 megabytes
D) 1024 gigabyte

94. in which year was UK’s premier computing event called ?The which computer? started?
A) 1980
B) 1985
C) 1986
D) 1987

95. Once you load the suitable program and provide required data, computer does not need human intervention. This feature is known as
A) Accuracy
B) Reliability
C) Versatility
D) Automatic

96. What is a brand?
A) The name of companies that made computers
B) The name of product a company gives to identify its product in market
C) A name of class to indicate all similar products from different companies
D) All of above

97. Machine language is
A) Machine dependent
B) Difficult to program
C) Error prone
D) All of above

98. A byte consists of
A) One bit
B) Four bits
C) Eight bits
D) Sixteen bits

99. Modern Computers are very reliable but they are not
A) Fast
B) Powerful
C) Infallible
D) Cheap

100. What is the date when Babbage conceived Analytical engine
A) 1642
B) 1837
C) 1880
D) 1850

 

1-A 2-D 3-D 4-D 5-C 6-A 7-C 8-D 9-C 10-B
11-C 12-C 13-D 14-C 15-C 16-B 17-B 18-B 19-C 20-D
21-B 22-D 23-C 24-B 25-A 26-B 27-B 28-A 29-B 30-D
31-B 32-D 33-B 34-A 35-A 36-D 37-A 38-C 39-B 40-B
41-C 42-B 43-C 44-D 45-C 46-A 47-B 48-D 49-A 50-B
51-D 52-B 53-B 54-D 55-C 56-C 57-C 58-C 59-B 60-B
61-C 62-B 63-D 64-A 65-D 66-D 67-C 68-A 69-B 70-C
71-C 72-B 73-C 74-D 75-B 76-A 77-D 78-C 79-A 80-A
81-C 82-D 83-C 84-B 85-D 86-D 87-A 88-C 89-D 90-D
91-D 92-C 93-C 94-A 95-D 96-B 97-D 98-C 99-C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *